diumenge, 23 d’agost del 2009

Curiositats en grec: sobre no agenollar-se els diumenges

La meva traducció del canon 20 del Concili de Nicea 325dc


Canon 20:
Sobre la no necessitat d'agenollar-se els diumenges o durant els cinquanta dies [ de Pentecosta ]

A causa de que alguns s'agenollen durant el diumenge o durant els cinquanta dies [ de Pentecosta i ], en nom de que totes les coses a totes les parròquies s'observin de la mateixa manera, el sant concili pensa que estant drets [ és com ] s'ha de donar gloria [pregar ] al Senyor.

---
Com veieu l'argument del concili és uniformitzar la pràctica religiosa a totes les parroquies (que en el contex grec vol dir diòcesis). Malgrat això Tertulià o St Agustí dónen altres raons més teològiques per aquesta pràctica. Ells defensen que és una mostra de l'alegria i de la llibertat que sorgeix de la resurrecció.

Aquesta pràctica de no agenollar-se encara és present a les misses catòliques de ritu Bizantí, i crec que, en general, a la líturgia oriental. Segons Hefele no totes les parròquies van acceptar la norma del concili, sembla que basant-se en que Pau havia pregat agenollat durant el temps de Pentecosta.

Impressions, comentaris, sorpreses?

4 comentaris:

  1. vaja, ara que ja m'agradava agenollar-me una estona.

    ResponElimina
  2. I bonament asseguts sota un pi com aniria...

    ResponElimina
  3. M'encanta la idea del pi! De fet trobo faltar una mica el medi natural. Potser hauré de proposar que la pròxima missa la facin al Central Park. T'asseus allà a la gespa... i deixes que l'entorn t'ajudi a escoltar-lo a Ell.

    ResponElimina
  4. Sobre la questió de genollar-se durant la missa , jo penso que cadaescú faci el que vulgui

    ResponElimina