dimarts, 8 de setembre del 2009

Les raons de Galieo

introducció:
El 1613 Galileo va escriure una carta a la duquessa de Toscana explicant la seva opinió sobre la relació entre les Escriptures i la ciència. Tal com vam veure l'altre dia, al nucli de la disputa hi ha la qüestió de com conjugar el text de l'Antic Testament on Jossuè para el sol al mig del cel (Jos 10,12-14) i l'afirmació de Galileo de que el sol és al centre de la revolució de les òrbites celestes. En aquest escrit farem un breu excursus-homenatge a Galileu, i explicarem les raons científiques que tenia per defensar el sisteme heliocèntric i què deia de les raons dels seus oponents teòlegs. En el proxim escrit seguirem amb els seus arguments sobre interpretació bíblica.  


Homenatge a Galileo
Galileo es mereix entrar al llibre de la història al costat o al davant d'altres figures com Newton, Kepler o Einstein. Algunes de les seves contribucions són:
  • Descobreix l'isocronisme dels pèndols, és a dir que el temps d'occil·lació d'un pèndol només depèn de la llargada de la corda i no de la massa de l'objecte o de l'amplada de l'oscil.lació. Segons Vincenzo Viviani, el seu primer biògraf, Galileo se n'adonà d'això mirant com oscil·lava una làmpara a la catedral de Pisa.  
  • Estudia el moviment accelerat dels cossos fent experiments plans inclinats, el que el portarà a estudiar i a formular la llei de la caiguda dels cossos. Per mostrar que el temps de caiguda dels cossos no depen de la seva massa com deia Aristòtil, Galileo hauria fet caure des de la torre de Pisa dos boles del mateix material i different massa. Segons els historiadors actuals aquesta història que ens explica Viviani, seria més un experiment imaginari que Galileo hauria propossat que no una història real. 
  • Inventa la balança idrostàtica. Inventa una bomba d'aigua que funciona amb cavalls per la qual rep una patent del Senat de Venècia. Crea el compass geomètric i militar. Inventa un primitiu termòmetre. 
  • Construeix un telescopi de 8 augments i és recompensat pels Senat Venecià amb un salari i posició per vida a la universitat de Padua. Amb el telescopi observa les muntanyes de la lluna, descobreix els satèl·lits de Júpiter, els anells de Saturn i verifica les fases de Venus.
Les raons de Galileo
Galileo defensava la teoria de Copèrnic que posava  el sol ( i no la terra) al centre de les orbites celestes. Els motius de Galileo crec que es podrien resumir en dos:
  1. Si mirem el cel a la nit veiem que els planetes no estan sempre al costat de les mateixes estrelles, sinó que es van movent. Aquest moviment a través de les constel.lacions s'explica matemàticament més senzillament amb la teoria heliocèntrica de Copèrnic, que no amb la teoria geocèntrica, que ha de fer girar els planetes en epicicles, és a dir, en cercles centrats al voltant de l'òrbita principal centrada en la terra. Però és la bellesa matemàtica un argument suficient per defensar com a real un model sobre un altre? Si tot es reduís a això, no seria potser sensat, com van demanar alguns teòlegs de l'època, tractar el model heliocèntric només com una útil hipòtesi matemàtica, a canvi de salvar la manera d'entendre les Escriptures? Què en penseu?     
  2. L'argument definitiu a favor del sistema heliocèntric van ser però les fases de Venus. En el cas geocèntric venus només podria tenir fases minvants (menys de la mitat de l'esfera del planeta que ens mira està il·luminada) o creixents (més de la mitat il·luminada, com és el cas de la foto al bloc). Galileo, al observar que venus tenia un sistema complet de fases, va fer decantar definitivament la balança cap sistema heliocèntric. Per entendre millor on està la diferència podeu llegir i veure diagrames aqui. 
En el seguent escrit veurem com, segons Galileo, s'ha d'interpretar la Bíblia. 

Notes: 1) Galileo no sempre l'encertava però, per exemple defensava en contra de Kepler que les òrbites dels planetes eren circulars, quan de fet Kepler tenia raó al dir que eren el·líptiques.
2) Informació sobre Galileo podeu trobar-la aqui. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada